Za královnu všech dobrot a sladkostí můžeme s klidným srdcem prohlásit čokoládu. Čokoláda ale není jen nezdravá sladkost, od které je lepší držet se dál. Může být i skvělou superpotravinou, která nabízí spoustu benefitů. Když si vyberete tu správnou.
Co je čokoláda
Čokoláda je starobylá potravina a jako první ji konzumovali už Aztékové a Mayové. Kakaové boby, ze kterých se čokoláda vyrábí, mají tedy svůj původ ve Střední Americe. A jako mnoho jiných úžasných pochutin z této oblasti se i kakaové boby postupem času rozšířily po celém světě a produkty z nich získaly nejrůznější podoby. Jednou z nich je právě čokoláda.
Čokoláda je kombinace sušiny z kakaových zrn, které se často říká jednoduše kakao, a kakaového másla. Nejčastěji ji známe v pevné formě, vylisované do tabulek, v různých tvarech nebo třeba jako pralinky. Má různé podoby. Je mléčná, hořká, bílá, ledová. Přidáváme ji do dezertů, děláme čokoládové zmrzliny, milkshaky a další a další čokověci.
V těchto formách v ní ale málokdy najdeme něco úžasného. Pojďme raději mrknout na takové druhy čokolád, které je radost jíst!
Po jaké čokoládě sáhnout
Nejdůležitější věc, která určuje chuť čokolády, je původ kakaových bobů. Opravdovou lahůdkou jsou čokolády vyrobené z bobů Criollo nebo Porcelana. Milovníci čokolády ale nepohrdnou ani odrůdou Trinidad nebo Arriba. Mezi nejrozšířenější pak patří například boby Forastero. Sledování odrůd je ale spíš pro fajnšmekry, laické pojídače čokolád by mělo zajímat především složení.
Pravá čokoláda by totiž měla obsahovat v zásadě jen dvě věci – kakaovou hmotu a kakaové máslo. Taková čokoláda je velmi hořká, a proto se často přidávají cukry. Ty mohou být naprosto v pořádku, pokud jsou kvalitní a jedná se například o třtinový cukr.
Trošku úpravy si čokoláda zaslouží a třeba mléčné druhy obsahují sušené mléko a stále mohou být kvalitní. To stejné platí o bílé čokoládě nebo o různých ochucených druzích, do kterých se přidává ovoce, oříšky nebo různé druhy koření.
Sojový lecitin je další látkou, kterou můžeme v čokoládě najít a nemusíme se jí děsit. Mějme ale na paměti, že opravdu kvalitní čokoláda by místo něj obsahovala kakaové máslo. I tak jde ale říct, že lecitin najdeme ve standardně kvalitních čokoládách a utíkat od nich nemusíme.
Obecně platí, že čím méně surovin, tím lépe. Je to jako s ostatními potravinami. Vždy je nejlepší sáhnout po těch nejčistších, které mají blízko přírodě. A průmyslově zpracované čokolády plné éček to rozhodně nejsou.
Proč si čokoládu dopřávat
Kvalitní čokolády obsahují spoustu úžasných látek. Přesto je dobré zmínit, že i ta nejkvalitnější čokoláda představuje slušnou kalorickou bombu. Sto gramů má totiž až 500 kilokalorií! Proč ale stojí za hřích?
Čokoláda obsahuje velké množství flavonoidů, které jsou známé pro své antioxidační působení. Díky jejich konzumaci se snižuje riziko oběhových a srdečních onemocnění a také krevní tlak. Flavonoidy jsou také známé pro snižování rizika propuknutí rakoviny, kožních onemocnění a dokonce působí i proti stárnutí.
Kalcium, hořčík, draslík, sodík, zinek, selen, vitamíny A, B, C, E. Nejde o seznam látek obsažených v tabletách z lékárny. Ale o látky, které najdeme v čokoládě. Je v ní také serotonin, kofein a theobromin. Díky nim můžeme zažívat pocity štěstí a zamilovanosti a klidu. Takže honem pro čokoládu! Pomůže nám totiž nejen zlepšit zdravotní stav, ale hlavně zažene všechny chmury.
Extra tip: Vaše objevitelské sklony můžete potěšit kombinováním čokolády s kvalitními rumy. Dobrým začátečnickým kouskem je Diplomatico Reserva Exclusiva 12y, na jehož recenzi se můžete podívat zde. Stojí méně, než tisíc korun, patří mezi neprodávanější rumy u nás a za popularitou stojí jeho výrazně sladká chuť.