Chřest je chutná a zdravá zelenina, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Klíčem k úspěchu při přípravě je správná doba vaření. Je důležité, aby nebyl tvrdý, ale ani rozvařený. Přečtěte si, jak vybrat ten nejčerstvější chřest a jak ho nejlépe připravit.
Jaký je rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem?
Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá především v podmínkách pěstování. Zelený chřest roste nad zemí, zatímco bílý chřest roste pod zemí.
Na rozdíl od bílého chřestu má zelený chřest přístup ke slunečnímu světlu. To mu umožňuje produkovat chlorofyl, díky němuž je zelený.
Bílý chřest roste v zemi a nemá přístup ke slunečnímu světlu, takže nemůže produkovat chlorofyl a zelenat se.
Jaký je rozdíl v chuti?
Zelený chřest má travnatou chuť. Bílý chřest je lehce nahořklý s nádechem sladkosti. Zelený chřest je obecně zdravější než bílý chřest. Obsahuje více vitamínů a minerálů.
Jak si vybrat čerstvý chřest?
Chřestová sezóna
Chřestová sezóna začíná na jaře. Trvá od poloviny dubna do konce června. V tuto dobu si můžete vybrat ty nejčerstvější kousky. Ačkoli je chřest k dostání po celý rok, pokud vám záleží na chuti a výživové hodnotě, snažte se ho jíst především v sezóně.
Charakteristika čerstvosti
Při výběru chřestu v obchodě nebo na trhu si ho nejprve osahejte. S chřestem manipulujte opatrně, abyste ho nepoškodili. Jemně si na něj sáhněte – čerstvé stonky by měly být pevné, hladké a rovné.
Zelený chřest by měl mít sytě zelenou barvu. Tedy kromě báze stonku, která je zbarvena bíle. Vrásky na stoncích a matně zelený odstín mohou napovědět, že zelený chřest není čerstvý. Dbejte na čerstvost, zejména mimo sezónu.
Stonky čerstvého chřestu by měly být rovné – ne ochablé. Pozorujte také špičky chřestu, které by měly být uzavřené a pevné. Pokud jsou měkké a začínají se roztahovat, chřest nekupujte.
Čerstvý bílý chřest by měl mít stejné vlastnosti jako chřest zelený – s výjimkou zeleného zbarvení.
Jak skladovat chřest?
Pokud chcete, aby si chřest zachoval co nejvíce chuti a vydržel co nejdéle, použijte tento způsob skladování:
Skladování ve sklenici vody
Nejprve odřízněte asi půl centimetru od tvrdých konců chřestu. Pak chřest postavte do nádoby s vodou a dejte ho do chladničky. Je důležité, aby v nádobě nebylo příliš mnoho vody. Stačí 1 cm studené vody na dně. Chřest lze skladovat v lednici asi 4 až 5 dní.
Recepty na přípravu chřestu
Pokud jste si vybrali ten nejčerstvější chřest, je čas ho uvařit. Zde jsou 3 způsoby přípravy chřestu.
Jak připravit chřest v páře
Vaření chřestu v páře je jednoduché a zároveň zdravé. Tento způsob vaření zachovává v zelenině nejvíce minerálů a vitaminů.
Ingredience
- 2 svazky zeleného chřestu
- Máslo
- Sůl a pepř
- Voda
Postup
Chřest nejprve důkladně opláchněte ve studené vodě. Opatrně je osušte čistou utěrkou a každý výhonek ohněte, abyste odlomili tvrdou část chřestu (spodní část stonku). K odstranění tvrdé části lze použít také nůž.
Vytáhněte vysoký hrnec s pokličkou a vložte do něj parní koš. Do hrnce přidejte trochu vody. Je důležité, aby se voda nedotýkala parního koše.
Vodu přiveďte k varu na středním plameni, a když začne vřít, opatrně vložte chřest do parního koše. Doporučujeme používat kleště, abyste si chránili ruce před popálením.
Chřest v hrnci přikryjte pokličkou a vařte v páře 5 až 7 minut. Doba vaření závisí na tloušťce chřestu a na tom, jak měkký ho chcete mít.
Po uvaření chřest osušte, dejte na talíř a pokapejte máslem. Pokud jste vegani, můžete místo másla použít olivový olej. Uvařený chřest osolte a opepřete a podávejte ho teplý.
Jak připravit chřest v osolené vodě
Recept na vařený chřest je rychlý a snadný. Hlavním klíčem k úspěchu je správná doba vaření.
Ingredience
- 1 svazek zeleného chřestu
- Voda
- Sůl
Postup
Vyberte si vysoký hrnec, do kterého nalijte 5 šálků vody. Přiveďte vodu k varu. Mezitím opláchněte chřest studenou vodou a osušte ho čistou utěrkou. Po vysušení odstraňte tvrdé konce.
Náš tip: Pokud chřest není čerstvý, oloupejte škrabkou asi tři centimetry stonku. Chřest tak bude křehčí a chutnější.
Když se voda začne vařit, osolte ji podle chuti a opatrně do ní vložte chřest. Chřest vařte na mírném ohni v osolené vodě asi 6 až 8 minut. Po uvaření by měl být měkký. Dobu vaření přizpůsobte tloušťce a čerstvosti chřestu.
Pro kontrolu můžete do chřestu píchnout vidličkou, abyste zjistili, zda jsou stonky dostatečně měkké.
Uvařený chřest můžete polít olivovým olejem nebo máslem. Skvěle se hodí jako příloha k pečenému a marinovanému masu.
Jak připravit chřest na pánvi
Jedná se o jeden z nejchutnějších způsobů přípravy chřestu.
Ingredience
- 1 svazek čerstvého chřestu
- 2 strúčiky mletého cesnaku
- Máslo
- Sůl a pepř
Postup
Nejprve si připravte chřest. Omyjte ji ve studené vodě a osušte papírovou nebo čistou látkovou utěrkou. Tvrdou část spodního stonku odřízněte nožem.
Připravte si velkou pánev a na středním plameni rozehřejte máslo (můžete použít i olivový olej).
Když se máslo rozpustí, přidejte česnek, ztlumte oheň a míchejte. Česnek se může rychle spálit, proto ho smažte jen krátce, asi 1 minutu.
Pak přidejte chřest, který jsme si předem připravili. Je důležité, aby se každý stonek dotýkal pánve. Pokud máte menší pánev, nesnažte se na ni natlačit více než jednu vrstvu chřestu. Tím by se pouze prodloužila doba vaření a stonky by byly nerovnoměrně propečené. V případě potřeby ho připravujte po částech.
Chřest opékejte na pánvi asi 6 až 9 minut, dokud nezměkne. Chřest občas promíchejte, aby se rovnoměrně opekl z obou stran. Příprava většího chřestu může trvat déle.
Chřest připravený na pánvi osolte a opepřete a podávejte teplý. Může se posypat parmazánem nebo polít holandskou omáčkou.
Je tenčí chřest chutnější?
Říká se, že tenčí chřest je chutnější a křehčí než silnější chřest. Toto tvrzení je však mýtus. Správně připravený chřest by měl být chutný v jakékoli velikosti. Doba vaření se samozřejmě mírně liší. Tenké stonky se uvaří rychleji než silné.
Tipy na servírovanie špargle
Kreativitě se v kuchyni meze nekladou. Chřest tak můžete podávat doslova a do písmene s čímkoli. Jediné, na čem záleží, je, aby vám jídlo chutnalo. Víme však, že někdy je těžké najít inspiraci, když vaříte hodně, a proto jsme pro vás připravili několik tipů na servírování.
- Vejce uvařená natvrdo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s hořčicí a olivovým olejem. Výsledkem je omáčka, která se skvěle hodí k pečenému a vařenému chřestu.
- Chřest lze pro zvýraznění chuti dochutit citronovou, pomerančovou nebo limetkovou šťávou.
- Chřest zabalte do slaniny, posypte sýrem a zapečte.
- Chřest opečený na pánvi podávejte s rizotem a parmazánem.
- Vařený a dušený chřest se skvěle hodí k bramborám a pečenému lososu.
- Na uvařený nebo upečený chřest položte špenát a přelijte ho holandskou omáčkou.
- Chřest podávejte s plátkem teplého hovězího nebo kuřecího masa.
Proč je chřest zdravý?
Podporuje tělesný vývoj
Chřest je bohatý na vitaminy skupiny B, tzv. foláty. Tyto živiny patří k základním a jsou potřebné zejména v období růstu, tj. v těhotenství i v dospívání. Hrají důležitou roli ve vývoji.
Je plný antioxidantů
Zelený chřest je plný antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat proti škodlivým volným radikálům. Tyto antioxidanty jsou prevencí proti řadě onemocnění.
Při vaření bychom měli dávat pozor, abychom chřest nerozvařili. Převaření by mohlo výrazně snížit množství antioxidantů a dalších prospěšných látek v chřestu.
Obsahuje vitamín E
Chřest je zdrojem vitaminu E, který pomáhá chránit buňky před škodlivými volnými radikály a také posiluje imunitní systém.
Ak chcete zlepšiť absorpciu tohto vitamínu, pokvapkajte uvarenú špargľu olivovým olejom. Naše telo má schopnosť lepšie vstrebávať vitamín E spolu s tukmi.
Zdroj vitamínu K
Vitamin K se nachází především v zelené zelenině. Zelený chřest je skvělým zdrojem tohoto vitaminu, který je důležitý pro zdraví kostí. Vitamin K pomáhá tělu vstřebávat vápník, a proto posiluje kosti.
Prevence proti infekci močových cest
Chřest obsahuje velké množství aminokyseliny zvané asparagin. Tato aminokyselina je přírodní diuretikum, což znamená, že má přirozenou schopnost vyplavovat z těla přebytečnou tekutinu a sůl. Časté proplachování tekutinami zabraňuje infekcím močových cest.