Kuchyň všech rozměrů i velikostí lze zařídit krásně a prakticky. Stačí dodržet jedno základní pravidlo. Zkuste si svou kuchyň rozdělit na jednotlivé zóny a uvidíte, že se tím vaše práce zefektivní a začne vás tak i více bavit.
Srdcem každého domova je právě kuchyň a nemusí nutně záležet na tom, kolik prostoru máte zrovna k dispozici. Stačí totiž přemýšlet dopředu a ne bez výhrad přijmout schéma, které je již v bytě nebo domku zabudováno. Při chytré organizaci a důmyslném zařízení pro vás totiž práce v kuchyni přestane být prací a stane se spíše koníčkem a zábavou.
Dodržte pravidlo 5 zón
Úkony v kuchyni na sebe při vaření plynule navazují a chytrým rozmístěním si nejen usnadníte práci, ale budete mít po ruce vždy to, co zrovna potřebujete bez zbytečného chození z místa na místo. Právě z tohoto důvodu je dobré kuchyň rozdělit celkem do pěti zón – vyčlenit místo pro zásoby, místo pro ukládání věcí, dále rozlišit zóny mytí, přípravy a vaření.
1. Zóna se zásobami
Koncentrujte všechny suroviny a potraviny určené k vaření na jedno místo. Součástí zóny se zásobami je lednice, mrazák a další úložné prostory určené pro skladování. Otevřené nebo nebalené suroviny, hojně využívané při vaření, by pak měly být umístěny v zóně přípravy.
2. Zóna ukládání
I pro jednotlivé předměty používané při vaření a především při stolování je vhodné vymezit speciální místo a seřadit je podle frekvence, s jakou jsou během roku užívány – talíře nejníž, dále hrnečky, nejvýš třeba sváteční mísy. Do vrchních a špatně dostupných polic byste měli ukládat především málo potřebné věci, abyste se zbytečným natahováním zbytečně nezdržovali.
3. Mycí zóna
Do mycí zóny patří nejen myčka a dřez, ale také prostory s uloženými věcmi na mytí a čištění. Pokud neumístíte koš někam mimo kuchyňskou linku, obvykle bývá i on v této části kuchyně.
4. Zóna přípravy
Nejdůležitější práce se pak v kuchyni odehrávají v zóně přípravy, jejímuž uspořádání je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Chytrým uzpůsobením prostoru se vám podaří mít po ruce nejen nejnutnější pomůcky k vaření, ale i nebalené potraviny, s nimiž nepřetržitě pracujete.
5. Zóna vaření a pečení
Závěrečné fázi vaření a pečení je pak vymezen prostor s varnou deskou, pečící a mikrovlnou troubou, digestoří a dalšími obdobnými spotřebiči. V této části kuchyně probíhají všechny dokončovací fáze vaření.
S rozvržením jednotlivých kuchyňských zón vám samozřejmě velice pomůže výběr vhodné kuchyňské linky, která už zóny svým navržením nějakým způsobem kopíruje. Díky chytré organizaci urychlíte přípravu jídel, omezíte zmatené pobíhání a zároveň docílíte toho, že se z práce ve své kuchyni budete těšit, a na vaše výsledky pak i celá rodina.